Waarom we geobsedeerd raken door Bitcoin

Bitcoin kan verslavend zijn, maar welke prikkelt die eerste obsessie? Dit is de reden waarom mensen Bitcoiners worden, vanuit de hoofden van de meest verslaafden.

U hebt waarschijnlijk de strip gezien die in een van de vele online crypto-community’s is gepost; een bewerking van een populaire Reddit-meme. Een vrolijk klein personage biedt twee games aan, de ene avontuurlijk, de andere uitdagend.

Zijn vriend vraagt naar een derde optie.

„Als je dat spel speelt,“ antwoordt de eerste kleine man, „zullen de dagen samen vervagen. Regelmatige maaltijden behoren tot het verleden. Vrienden zullen zich zorgen maken. En de hele tijd zul je onzeker zijn of je wel plezier hebt.“

Dat derde spel is natuurlijk, Bitcoin.

Die strip is bekend bij ons in de crypto-industrie. Van handelaren die tot in de vroege uurtjes blijven, tot cryptojournalisten die dag en nacht werken om de snelgroeiende ruimte te bedekken, we hebben er allemaal mee te maken en daarom maakt het ons aan het lachen.

Maar wat is het met Bitcoin Code dat ons in eerste instantie grijpt en ons in het konijnenhol stuurt? Waarom reiken deze coderegels uit het computerscherm, grijpen ze onze verbeelding en trekken ze ons naar binnen?

Tijdens vier interviews met dieharde Bitcoiners identificeerde Decrypt een aantal gemeenschappelijke kenmerken: een afkeer van autoriteit, met een politieke houding die neigt naar libertarisme. Maar terwijl ze zwelgen in de eigenschappen van Bitcoin als een heg tegen de inflatie, of de veiligheid ervan, waren het niet die factoren die hen in eerste instantie trokken. Het was het moment dat ze Bitcoin voor het eerst gebruikten of het konden visualiseren, dat een subliminale schakelaar deed doorslaan. Dus, hoewel de huidige verhalen belangrijk zijn, is wat ons geobsedeerd maakt van Bitcoin iets intiemer.

„Een wapen voor de vrede“

Op een dag in september 2015 voelde David Bennett, senior administrator van de Texas Tech University, zich beperkt.

Hij was aan het werk in zijn cabine, verlicht door een lamp in plaats van de bovengrondse tl-lampen die nooit zijn aangezet. Het kantoor was zo begraven in het midden van het grijze, dikke betonnen gebouw dat de universiteitsbibliotheek was, dat hij het niet eens kon horen als het regende – een gebeurtenis die, in het zuidelijke uiteinde van het woestijnlandschap van de Hoge Vlaktes, typisch iedereen naar de ramen zou brengen.

Bennett keek naar zijn monitor. Hij stond op het punt om 0,2 Bitcoin, ter waarde van $80, van zijn Coinbase account naar Jack Spirko van de Survival Podcast te sturen, zodat hij lid kon worden. Hij had een paar jaar geleden online van Bitcoin gehoord, maar het was pas door het luisteren naar deze podcasts dat hij meer begon te leren. Hij kwam in het adres van Spirko terecht en sloeg op verzenden.

Het drong al snel tot hem door dat er zoveel dingen waren die hij niet had gedaan. Hij had zijn bankrekeninggegevens, zijn huisadres en zijn telefoonnummer niet ingevuld. Hij had niemand toestemming gegeven om betalingen van zijn rekening af te halen. Er zou de bank niet worden gebeld om te klagen dat er nog meer oplichterijbetalingen van zijn rekening waren afgehaald. Dat was het, klaar.

Hij voelde zich bevrijd.

„Dat begon de hele reis door het konijnenhol,“ zei hij tegen Decrypt. „Ik ging achterover leunen. Ik zei toen niets, maar vertelde mijn collega’s later over Bitcoin.“

Bennett werd al snel een vaste luisteraar van Bitcoin-onderwijzer Andreas Antonopoulos en Trace Mayer’s wekelijkse Bitcoin-kennispodcast. Omdat hij zich elke week met slechts één podcast-aflevering slecht voelde, richtte hij zijn eigen „Bitcoin en …“ op, waar hij dagelijks het nieuws bespreekt.

Tot op de dag van vandaag blijft hij volhouden dat Bitcoin een wapen is, maar, in de woorden van Parallax Digital CEO Robert Breedlove, een voor de vrede.

„Bitcoin is FU-geld“

Het was een koude dag eind oktober 2019, toen Phil Gibson, een softwareverkoper, naar huis reed voor zijn lunchpauze. Zijn vriend had hem overtuigd om een reeks altcoins te kopen, zoals de Basic Attention Token van de Brave browser en het zakelijk gerichte Syscoin, op crypto-ruil Binance. Alleen de vriend had hem gewaarschuwd om eerst een VPN te krijgen.

Staande aan de keukentafel met zijn laptop uit, probeerde Gibson te betalen voor NordVPN. Maar zijn pinpas weigerde te werken, met een foutmelding. Hij probeerde zijn creditcard. Nog steeds geen dobbelstenen. Hij belde naar zijn bank, om uit te zoeken wat er aan de hand was. Terwijl hij in de wachtstand stond, drong het tot hem door dat het waarschijnlijk te maken had met wat hij aan het kopen was. De klantenservicemedewerker kwam terug en bevestigde zijn vermoedens.

Gibson was boos dat de bank hem verbood zijn geld uit te geven zoals hij wilde. Hij negeerde het idee om zijn lokale kantoor te bellen en zocht naar een andere manier. Hij merkte dat de VPN-aanbieder Bitcoin accepteerde, dus nam hij CashApp, kocht Bitcoin en betaalde direct voor de VPN.

„Toen ik eenmaal zag dat het werkte, was het gewoon geweldig,“ zei hij. „Bitcoin is FU-geld, het is een geweldige drug.“

Terwijl hij had gehoord over Bitcoin in 2017 tijdens de epische run naar $20.000, was dit het moment dat hij de waarde ervan echt begreep. Het sloot direct aan bij zijn libertaire overtuiging en hij begon Bitcoin-informatie te geven, zoals de Bitcoin-gehoorde podcast van Guy Swann.

Maar er was één ding aan Bitcoin dat – net als het fiatgeld dat hij op zijn bankrekening had – echt met hem resoneerde.

„Het is van mij,“ zei hij. „Zelfs als ik als Gollum klink.“

„Het klikte een beetje“

Student economie Marty Bent zat alleen in de bibliotheek van DePaul University in Chicago, op een avond in de zomer van 2012. Buiten de avonduren had hij de hele dag gewerkt bij een beheerd futuresfonds waar hij bijna uitsluitend over centrale banken en monetair beleid schreef. Met zijn anti-autoritaire houding was het hem duidelijk dat de overheden het helemaal bij het verkeerde eind hadden.

„Ik was nogal gehecht aan wat de centrale banken drie tot vier jaar lang deden. In de diepte van QE2, QE3, Operation Twist, leerde ik al snel dat de centrale banken geen idee hadden wat ze deden,“ zei hij, verwijzend naar voorbeelden van kwantitatieve versoepeling en het kopen van obligaties door de Federal Reserve.

Op dat moment studeerde hij de volgende avond niet voor zijn economische lessen en bereidde hij zich ook niet voor op het commentaar van de volgende dag op zijn dagtaak. In plaats daarvan was hij op BitcoinTalk, waar hij alles wat er te weten viel over Bitcoin doorspitste.

Bent zei: „Ik was aan het lezen over Bitcoin en kreeg een beter begrip van de technologie en het monetaire beleid dat erachter zit, en het klikte een beetje.

Bent begon al snel Twitter-lijsten te maken van prominente Bitcoiners om bij te houden wat er aan de hand was. In de winter van 2013 gebruikte hij zijn bonuscheque om zijn eerste Bitcoin te kopen voor $800. Al snel daarna schoot het op tot $1.200 en, gedreven door het gevoel van euforie, vertelde hij zijn collega’s er ineens alles over.

Bent schrijft nu een dagelijkse nieuwsbrief genaamd Marty’s Ƀent en is gastheer van de Tales from the Crypt podcast. Beide zijn, zoals je zou verwachten, gericht op Bitcoin.

Een „gloeilampmoment“

Begin 2017 was Robert Breedlove in zijn thuiskantoor in Las Vegas een krant aan het lezen over zijn iMac. Rasliefde was een libertariër die zich al lang afvroeg wat geld was, en waarom de overheid een monopolie had. Hij had een boek gelezen met de naam The Creature from Jekyll Island: Een tweede blik op de Federal Reserve, en een kerstmis, hij had zelfs exemplaren van een verkorte versie, genaamd Dishonest Money, aan zijn familie uitgedeeld.

Het is dus niet verwonderlijk dat hij op dat moment Nick Szabo’s uitleg las over slimme contracten, een technologie voor het coderen van overeenkomsten tussen twee partijen. Rasliefde wist al een aantal jaren van Bitcoin, maar het was op dat moment, toen hij eindelijk kreeg waar het voor was.

„Toen ik Nick Szabo’s werk aan slimme contracten las, dat eind jaren ’90 werd geschreven, was dat toen ik mijn gloeilampmoment had,“ zei hij. „Oh mijn god, deze hele financiële industrie is in feite deze tussenliggende functie die kan worden verstoord door slimme contracten.“

Het was Szabo’s voorbeeld van een verkoopautomaat die hem trof. „Een canoniek echt voorbeeld, dat we zouden kunnen beschouwen als de primitieve voorvader van slimme contracten, is de nederige verkoopautomaat,“ schreef Szabo.

Op dat moment kon Breedlove visualiseren hoe Bitcoin of Ethereum de rol van de verkoopautomaat kon spelen, waardoor de noodzaak voor de oude financiële industrie werd weggenomen – terwijl de door de staat gesteunde fiatvaluta’s met elkaar wedijveren. „Toen realiseerde ik me dat de technologie echt belangrijk zou worden,“ zei hij.

Al snel kwam hij tot de conclusie dat Bitcoin de sterkste basis had om het concept van geld te verstoren. Na het lezen van The Bitcoin Standard, van Saifedean Ammous, verslond hij boeken van de economen Ludwig von Mises, Murray Rothbard en Friedrich Hayek. Hij werd de CEO van Parallax Digital, dat investeert in Bitcoin-gerichte producten, en heeft een 62-tweet-lange draad geschreven die licht werpt op Bitcoin „in een exoterische notendop“.